Tajemství kuchyně: Díl č. 3 – zdroj pocitu životní hojnosti

Jídlo

Kde byste radši bydleli? Na poušti, kde takřka nic neroste a k nejbližší studni je to několik dní cesty? Nebo v úrodné oáze se stromy obsypanými ovocem, rybníčky plnými ryb a zpívajícími ptáky?

Dovolím si tipnout, že spíše v té úrodné oáze 🙂

Dostatek potravy byl totiž po tisíciletí hlavní faktor, podle kterého se člověk rozhodoval, kde se usídlí.

Potrava byla symbolem:

  • života,
  • dobrých časů
  • nasycení
  • a plného žaludku.

Přeneseně tak jídlo bylo vždy symbolem spokojenosti a hojnosti.

Ještě naše babičky a prababičky měly v síni ošatku s kopou vajec, hrnec s podmáslím a košík s jablky či ořechy. V kuchyni na polici byly voňavé pytlíky se sušenými houbami, zavěšené sušené bylinky nebo svazky cibule.

Potraviny byly dříve doma pěkně na očích. A to nejen, když se vařilo. Hlavně koncem léta a na podzim byly zásoby potravin v každé domácnosti největší.

Zásoby jídla byly symbolem sklizně, úrody a hojnosti.

KAM ZMIZELY?

Moderní domácnosti mají spoustu vymožeností – dřez s tekoucí vodou, myčku, sporák, mikrovlnku, digestoř, přístroj na kávu, topinkovač, odšťavňovač…

O tom se našim prababičkám ani nezdálo!

Asi by ale byly překvapené 1 věcí.

V té záplavě spotřebičů a dalších kuchyňských „udělátek“ by v mnoha případech marně hledaly to, co hned po kamnech dělalo kuchyň kuchyní. Barevné, voňavé, vitalitou zářící zásoby potravin. Doba se holt zásadně změnila…

My dnes máme své zásoby zpravidla pečlivě zabalené v neprůhledných obalech a dobře schované:

  • na mražáku,
  • v lednici,
  • v zavřených policích a skříňkách.

V lepším případě máme na stole mísu s ovocem, ale často ani to ne.

Proč je to problém?

Problém to není vůbec, pokud se vy i všichni členové domácnosti cítíte hojně, v dostatku. Nasyceně, a to nejen doslovně, ale zejména v přeneseném slova smyslu – cítíte plnost a štědrost života v každé buňce svého těla. Pak není třeba nic měnit a nemusíte číst dál..

TISÍCILETÝ SYMBOL HOJNOSTI

Z mé zkušenosti poradkyně Feng Shui se ale mnoho z nás v dnešní době hojně necítí. Moji klienti mi říkají, že na mentální úrovni samozřejmě ví, že mají obrovský dostatek až přebytek všeho. Často vlastní byt nebo dům, auto, krásné zařízení a nábytek, a přesto je někde v nich pocit nedostatku.

Jak je to možné?

Většinu našich pocitů neřídí vědomí a mysl,

ale naše PODVĚDOMÍ.

Vzešli jsme z přírody. Tam, kde jsme byli schopní přežít, muselo být maximum potravy. Po tisíce let bylo pro člověka právě jídlo tím největším symbolem hojnosti. Tuto informaci máme v sobě zakódovanou.

Kuchyň byla po tisíciletí symbol života. Pokud vejdete do kuchyně, která na vaše podvědomí působí:

  • sterilně,
  • minimalisticky,
  • studeně
  • či vyjedeně,

tak je dost možné, že vaše podvědomí to vyhodnotí jako příznak nedostatku, hladu, strádání a špatných časů.

Pokud bude vaše podvědomí tyto podněty dostávat dlouhodobě, tak se ve vás může začít hromadit pocit celkového životního nedostatku.

A nic na tom nezmění fakt, že vám v garáži stojí auto za půl milionu a v kabelce máte nejnovější mobil. Evolučně jsme se ještě nestačili změnit. A jídlo hraje v našem pocitu celkového životního blahobytu zásadní roli.

3 TIPY, JAK JEDNODUŠE POSÍLIT HOJNOST

1. VYSTAVTE NĚKOLIK TRVANLIVÝCH POTRAVIN ČI DOCHUCOVADEL

Mějte v kuchyni celoročně na očích několik potravin či dochucovadel, které jsou trvanlivé a nezkazí se působením tepla nebo světla:

Například:

  • svazek česneku, cibule, či papriček
  • lahvičku/y marmelády
  • jablečný ocet, sójovou omáčku, balsamico ocet
  • koření v průhledných lahvičkách
  • zavěšené sušené bylinky
  • láhev/láhve vína

Vyberte si to, co s vámi rezonuje. Co právě ve vás vyvolává pocit hojnosti.

Spolehněte se na svou intuici, která vám sdělí,

kolik čeho vystavit a kam.

Cílem není zaplnit jediný pracovní prostor na lince tak, že vás bude blokovat v každodenní přípravě jídla. Cílem je vytvořit bod hojnosti, který na vás bude pocit štědrosti a dostatku vysílat každý den.

Pokud máte malou kuchyň či malou linku, možná budete mít místo jen na malý koutek s lahvičkou octa a košíčkem s pár paličkami česneku.

Nejde o kvantitu, ale o to, jak to na vás bude působit.

Často jeden menší košík na místě, kde ho mnohokrát za den uvidíte a potěší vás, zmůže více, než obrovská mísa s ovocem na místě, kde si ji nikdo nevšimne..

2. VYSTAVTE SEZÓNNÍ ZELENINU, OVOCE, BYLINKY

Zejména v období června – září naše příroda vydává své plody. Je to období úrody a sklizně. Pokud ale nemáme vlastní zahrádku či políčko, mnohdy v našich moderních životech tuto nezměrnou přírodní hojnost ani nezaregistrujeme.

A to je ohromná škoda. Něco v nás díky tomu pak může strádat. Léto a začátek podzimu byly vždy měsíce hojnosti, které naši předkové slavili. Kdy vzdávali vděčnost za hojnost jídla, které jim pomohlo přečkat nadcházející dlouhou zimu.

Je velmi smysluplné se na tuto přirozenou sezónní hojnost napojit tak, že v kuchyni (ale třeba také v předsíni nebo jídelně) vystavíte například:

  • mísu s jablky, hruškami, švestkami atd.
  • mísu s rajčaty, bramborami, cibulí, dýněmi, cuketami, okurkami atd.
  • mátu, bazalku, petržel či jiné bylinky v květináči
  • čerstvě zpracované suroviny – jako nakládanou zeleninu, zavařeniny nebo naložené houby.

U zeleniny a ovoce si budete muset trošku hlídat, aby se v teple kuchyně nezačaly kazit. Vystavte tedy vždycky jen takové množství, které reálně pár dní vydrží a které budete průběžně konzumovat. A zároveň doplňovat novou sklizní nebo nakoupenými produkty v obchodě.

Nemůžete mít z nějaké důvodu vystavené čerstvé plodiny?

Pak máte 2 možnosti:

1.Pořiďte si umělé. Za předpokladu, že vypadající jako skutečné nebo že se vám prostě líbí a působí na vás hojně.

Zdá se vám to divné? Jsme zpátky u našeho podvědomí, které neumí rozlišit, co je skutečnost a co je kvalitně udělaná napodobenina. A tak mísa s umělými citróny, pomeranči nebo hroznovým vínem v nás může vzbudit úplně stejný pocit hojnosti, jako pravé ovoce.

2. Pověste na zeď zátiší s ovocem (nebo zeleninou). Obraz či dokonce fotka může velmi efektivně vnést do kuchyně (nebo jídleny) energii hojnosti jídla..

3. VYTVOŘTE SI V KUCHYNI SEZÓNNÍ OLTÁŘ HOJNOSTI

A když už máte v kuchyni košík čí mísku s ovocem nebo zeleninou, pokud to s vámi rezonuje, zkuste z daného místa udělat oltář.

K vytvoření oltáře stačí dodat například:

  • ubrousek či ubrus,
  • 1–2 svíčky
  • sezónní kytky, jako například slunečnice, marigoldy nebo cokoli co vám roste na zahradě.
  • natrhané klasy obilí.

a vznikne místo, kam můžete směřovat své díky za hojnost, své přání a modlitby.

 

Pokud na takovém místě budete pravidelně, třeba ráno, rozsvěcet svíčku, brzo zjístíte, že se z něj line vřelá, plná, sytá energie, která prostupuje celý prostor.

Aniž si to uvědomíte, vy i ostatní členové domácnosti se začnete cítit hojněji. Budete více vnímat bohatství, které k vám každý den prostřednictvím jídla, ale i mnoha dalšími cestami, proudí.

A o to jde.

Hojnost je stav bytí,

nikoli stav bankovního konta.

A v tom vám vaše kuchyň a v ní zářící ostrůvky vystavených potravin, můžou skvěle pomoci.

Další tipy ze seriálu Tajemství kuchyně:

  1. díl – Kuchyň jako symbol života
  2. díl – Kam se poděl oheň

Stáhněte si tento eBook ZDARMA výměnou za e-mail a další Feng Shui inspirace vám přijde do mailu 🙂

eBook Feng Shui jako klíč ke štěstí, lásce a harmoniike stáhnutí ZDE >>

Tvůrkyně blogu Škola HARMONIE věnovaného životu v harmonii se sebou a přírodou, prakticky inspiruje k životu bez stresu a vyčerpání. Certifikovaná poradkyně Intuitivního Feng Shui, propaguje vědomý přístup k domovu – ve 21. století nepostradatelnému antistresovému prostoru. Je lektorkou celostního životního stylu podle 4 přírodních elementů, který popsala v knize NÁVRAT DOMŮ (Smart Press). Autorka eBooku Feng Shui jako klíč ke štěstí, lásce a harmonii.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *